Novice

Udeležba na konferenci “Blockchain v energetiki ’18”

2. marca 2018

Kaj: Konferenca Blockchain v energetiki ’18

Kje: Kristalna palača BTC, Ljubljana

Kdaj: 28. februar 2018

Potencial tehnologije veriženja podatkov, razvoj kriptovalut ter njihova dodana vrednost v svetu energetike, so bile glavne teme prve slovenske konference Blockchain v energetiki ’18, katere se je udeležila tudi ekipa LEST. Organizator dogodka, podjetje Prosperia, je soočilo številne strokovnjake s tega področja, ki so predstavili novosti, ki jih nove tehnologije in inovativni poslovni modeli prinašajo.

O novih poslovnih modelih, njihovih udeležencih, novih smernicah za energetiko, izdajanju ICO tokenov in številnih drugih zanimivh temah sta udeležencem govorila dr. Peter Merc iz podjetja Lemur Legal Company in g. Igor Zgonc, vodja podjetja Silver Bullet Risk.

O sami tehnologiji blockchain in ostalih novih tehničnih rešitvah, kot npr. internet stvari (ang. Internet of Things – IoT), sta v svojih prezentacijah predstavila g. Gregor Sajovic iz podjetja netis in dr. Matevž Pustišek s Fakultete za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani.

O tem kako uspešno vstopiti v svet blockchaina in kriptovalut je svojo izkušnjo, kot eden izmed prvih in vodilnih na področju, opisal g. Damian Merlak, ustanovitelj borz Bitstamp in Tokens.net.

Uspešen primer implementacije tehnologije blockchain v energetski trg je predstavil g. Erwin Smole iz podjetja Grid Singularity, ki se ukvarja z razvojem pametnega vodenja odjemalcev, decentraliziranem trgu z električno energijo in t.i. pametnih pogodbah na podlagi tehnologije blockchain. O prednostih in slabostih decentraliziranega trgovanja je pravne pomisleke in vidike predstavil g. Aljaž Jadek iz odvetniške pisarne Jadek in Pensa.

O prvih primerih implementacije verižnih podatkovnih blokov v energetiki so spregovorili tudi predstavniki vodilnih slovenskih energetskih podjetij. Razvoj poslovnih modelov in implementacijo novih tehnologij v podjetju PETROL je predstavil član uprave g. Rok Vodnik. Svojo platformo SunContract za neposredno, brezposredniško trgovanje na blockchain tehnologiji je predstavil g. Gregor Novak, vodja podjetja SONCE Energija. Evropska projekta FutureFlow in CROSSBOW se ukvarjata z zagotavljanjem storitev sistemske rezerve in čezmejnim povezovanjem trgov z elektriko. Vlogo novih tehnologij pri razvoju in poteku projekta je predstavil g. Peter Nemček iz  podjetja cyberGRID, ki sodeluje pri obeh omenjenih projektih. V omenjenih projektih sodelujejo tudi še nekatere slovenske organizacije: pri prvoem projektu ELES sodeluje kot koordinator in podjetje GEN-I kot eden izmed industrijskih partnerjev, pri projektu CROSSBOW pa v sklopu Univerze v Ljubljani sodelujeta tudi Laboratorij za Energetske strategije in Laboratorij za integracijo informacijskih sistemov s Fakultete za računalništvo in informatiko. Vlogo in potencial blockchaina v podjetju GEN-I je predstavil g. Sandi Kavalič, ki se v podjetju GEN-I ukvarja s tveganji na trgu.

Uspešno implementacijo blockchaina v svojo dejavost je predstavil tudi g. Žiga Drev, vodja podjetja OriginTrail, ki se ukvarja s sledenjem produktom v živilski industriji, vse od pridelave do končnega uporabnika.

Konferenca Blockchain v energetiki ’18 je bila prva iz med letošnjih konferenc, ki se je dotaknila prodora tehnologije veriženja blokov v energetiko, sledile bodo pa še mnoge.