Novice

DRUGI PREGLED PROJEKTA X-FLEX

22. junija 2022

Kaj: Drugi pregledni sestanek projekta X-FLEX

Kje: Albena, Bolgarija

Kdaj: 15. – 16. junij 2022

Konzorcij X-FLEXa se je 15. in 16. junija 2022 po več kot dveh letih spletnih srečanj ponovno srečal v živo!

Pregledni sestanek je potekal v Albeni v Bolgariji, kjer so si udeleženci lahko ogledali tudi proizvodne in fleksibilne enote: 27 kW fotovoltaike, nameščene na strehah različnih hotelov v letovišču, baterijo s kapaciteto 200 kWh, 6 kotlov za pokritje prostora in ogrevanje vode v hotelih.

Nekoliko stran od enot deluje tudi bioplinska elektrarna z močjo 1 MW, ki uporablja odpadno hrano, ki jo predelujejo hoteli v Albeni in koruzno silažo, ki jo pridelujejo v okolici elektrarne.

Albena je zelo zanimiv pilotni projekt, pri katerem se pojavljajo težave, ki jih orodja X-FLEX rešujejo z izboljšanjem možnosti opazovanja in nadzora mikrosistema ter sčasoma z izkoriščanjem prožnosti, ki je na voljo na kraju samem.

Naš laboratorij razvija orodje tržnega mehanizma MARKETFLEX, ki bo bistveno podprlo bioplinsko elektrarno pri sodelovanju na trgu terciarne rezerve, da bi prikazalo sodelovanje med upravljavcem mikrosistema v Albeni in nacionalnim upravljavcem prenosnega omrežja. Sestanka so se udeležili člani lest ekipe Chloé FournelyMatej Pečjak, Tomi Medevd in izr. prof. Andrej Gubina in predstavili delo pretklega obdobja.

Veseli nas, da sta projektni vodja in zunanji strokovni referent ocenila, da je naš projekt smiseln in na pravi poti do uspeha.

Izjemno prijetno je bilo tudi ponovno srečanje z našimi partnerji in skupno preživljanje časa.