Novice

Javna predstavitev rezultatov projektov GEXIT in REPowerEU: Zmanjšanje energetske odvisnosti od ruskega plina

18. septembra 2023

Kaj: Vabilo na dogodek Zmanjšanje energetske odvisnosti od ruskega plina

Kje: Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, P1

Kdaj: 25. 9. 2023 

Vljudno vabljeno na javno predstavitev rezultatov projektov GEXIT in REPowerEU, ki obsegajo načrt za zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina. Dogodek se bo odvil v ponedeljek, 25. septembra, med 9.00 in 11.00 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani (v predavalnici P1).

Stopnjevanje ruske vojne proti Ukrajini in posledična kriza s fosilnim plinom sta opozorila na veliko odvisnost Evrope od uvoza poceni ruskega plina. Načrt REPowerEU je dokaz odločenosti evropskih voditeljev, da hitro odpravijo to odvisnost in najdejo ravnovesje med strukturnim zmanjšanjem povpraševanja in nadomestitvijo ruskega plina z uvozom od drugod ali prehodom na obnovljivi vodik in biometan.

V Laboratoriju za energetske strategije in na IRI UL smo sodelovali pri dveh neodvisnih projektih GEXIT in REPowerEU, kjer smo raziskali možne ukrepe, ki bi jih država lahko sprejela za izboljšanje svoje energetske odpornosti v primeru zapletov pri oskrbi z energijo.

Govorci: 

GEXIT se osredotoča na energetsko učinkovitosti v stavbah, daljinsko ogrevanje,  možnost postavitve večjega števila toplotnih črpalkah ter Slovenski energetski miks do leta 2050.

REPowerEU obravnava ključne izzive in priložnosti v okviru projekta REPowerEU ter podaja predlog reform in naložb v okviru pobude REPowerEU:

  • Zmanjšanje porabe fosilnih goriv v industriji
  • Bioplin, biometan in obnovljivi vodik
  • Daljinsko ogrevanje
  • Optimizacija postopkov izdaje dovoljenj za obnovljive vire energije (OVE)
  • Omogočanje različnih poslovnih modelov za uvajanje projektov na področju OVE
  • Promet

Za lažjo organizacijo dogodka vas vljudno prosimo, da potrdite udeležbo preko kratkega obrazca.