Novice

MAGISTRSKA NALOGA IZ PROJEKTA COMPILE: OCENA RAZLIČNIH STRATEGIJ SAMOOSKRBE

17. julija 2020

Kaj: Intervju z g. Bence Rónaiem, avtorjem magistrske naloge na temo pilotne lokacije Luče znotraj projekta COMPILE

Kje: splet

Kdaj: julij 2020

G. Bence Rónai prihaja iz Madžarske in je pravkar zaključil magistrski študij obnovljivih virov energije na EIT InnoEnergy Master School. Odločil se je, da bo svojo zaključno nalogo povezal s projektom COMPILE in preučil različne strategije samooskrbe na nivoju posameznika in energetske skupnosti v lokalnih energetskih sistemih. Pri svojem delu je sodeloval z Laboratorijem za energetske strategije (LEST) s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, koordinatorjem projekta COMPILE.

V raziskavi so bili uporabljeni podatki o dejanski proizvodnji in porabi s pilotne lokacije Luče, ki so bili analizirani z uporabo različnih scenarijev ob upoštevanju večih strategij nadzora in energetskih trgov. Predpostavka magistrske naloge je bila, da bo organiziranje potrošnikov in gospodinjstev v energetsko skupnost povečalo njihove prihranke. Rezultati so pokazali, da bi se lahko ob uporabi modela samooskrbe na nivoju energerske skupnosti skupni znesek prihrankov skoraj podvojil v primerjavi s samooskrbo na nivoju posameznika.

V nadaljevanju objavljamo kratek intervju z g. Rónaiem.

LEST: Od kod izvira ideja o sodelovanju z ekipo LEST in projektom COMPILE?

G. Rónai: Leta 2019 sem se udeležil dogodka European Utility Week v Parizu, kjer sem sodeloval tudi v izzivu za študente. Med pripravami se naletel na projekt COMPILE in njegovega slovenskega predstavnika g. Edina Lakića, ki nam je bil med samim dogodkom v veliko pomoč. Že pred tem me je zanimala prihodnost mikro omrežij in energetskih skupnosti, zato sem tudi po vrnitvi iz Pariza ohranil stik z g. Lakićem. Imel sem srečo, da sem dobil priložnost sodelovanja z ekipo LEST, ki dela na projektu COMPILE.

LEST: Kako ste izbrali raziskovalno temo vaše magistrske naloge?

G. Rónai: Znotraj projekta COMPILE je bila osrednja tema že nekako določena, in sicer raziskovanje delovanja pilotne lokacije Luče. Poleg tega in nekaj usmeritev, ki sem jih prejel, sem imel popolno svobodo pri izbiri teme. Na koncu sem se odločil za temo, ki me je najbolj zanimala, je bila glede na cilje projekta smiselna in katero sem bil sposoben raziskati. V izbrani temi in raziskovalnem delu sem zelo užival.

LEST: Člani LEST-a so bili vaši zunanji svetovalci in zaradi COVID-19 je sodelovanje potekalo na spletu preko telekonferenc in elektronskih sporočil. Kako se je to sodelovanje obneslo?

G. Rónai: Komunikacija je potekala brez vsakršnih težav. Vsi so bili zelo prijazni in na voljo, ko sem jih potreboval. Slišali smo se občasno, ampak ko sem bil pred pomembnimi odločitvami, so mi vedno priskočili na pomoč.

LEST: Ste bili zadovoljni s svojo odločitvijo?

G. Rónai: Ja. Tudi če bi se moral še enkrat odločiti, bi ponovno izbral sodelovanje z LEST.

LEST: Kakšni so vaši kratkoročni načrtni?

G. Rónai: To je dobro vprašanje, ki si ga še vedno postavljam tudi sam. Prepričan sem, da želim še naprej delati na področju obnovljivih virov energije. Verjetno je sedaj čas, da si pridobim nekaj konkretnih izkušenj v industriji. Čas pa bo pokazal, ali me bo pot zanesla na področje raziskav ali implementacije.

LEST: V imenu projekta COMPILE in LEST ekipe vam želimo veliko nadaljnjih kariernih uspehov in upamo, da se naše poti ponovno srečajo.