Novice

LIFE konferenca v Osijeku na Hrvaškem: Prehod na zeleno energijo

16. novembra 2022

Kaj: LIFE konferenca

Kje: Osijek, Hrvaška

Kdaj: 15. oktober 2022 

Predstavnika LEST-a Edin Lakić in Tomi Medved sta se udeležila konference LIFE na Hrvaškem, ki jo je organizirala Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERIT) Osijek. Glavno vprašanje dogodka je bilo “Kje je Hrvaška na zemljevidu zelenih gospodarstev?”.

Po primerih dobre prakse, ki so jih predstavile družbe in institucije A1 Hrvaška, MICO, Zelena energetska zadruga in Fakulteta za elektrotehniko Ljubljana, se je začela zanimiva panelna razprava na temo zelene energetske tranzicije, na kateri so sodelovali Ivo Milatić, državni tajnik v Ministarstvu gospodarstva in trajnostnega razvoja, prof. dr. Damir Šljivac, predstojnik Zavoda za elektroenergetiko FERIT, Jurica Perko, vodja razvoja poslovanja v Regionalni energetski agenciji Sever, dr. Tomi Medved, vodja Laboratorija za energetske strategije na Fakulteti za elektrotehniko (UL) in predsednik zadruge za vodnik Ivica Jakić.

Fakulteta za elektrotehniko (UL) je na primeru projektov H2020 COMPILE in X-FLEX ter energetske skupnosti vasi Luče predstavila inovativne rešitve za vključevanje obnovljivih virov v preobremenjeno nizkonapetostno omrežje. Te rešitve so omogočile vključitev sončnih elektrarn nad standardne dovoljene vrednosti, kar v kombinaciji z domačimi baterijami in skupno baterijo ob transformatorju poveča njihovo proizvodnjo za 180 %.