Novice

Delavnica: Kako načrtovati projekte postavitve sončnih elektrarn na javnih objektih in površinah

13. februarja 2024

Kaj: Delavnica: Kako načrtovati projekte postavitve sončnih elektrarn na javnih objektih in površinah

Kje: Ljubljana, Slovenija

Kdaj: 12. Februar 2024

Delavnica: Kako načrtovati projekte postavitve sončnih elektrarn na javnih objektih in površinah, ki jo organizira družba Borzen v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Inštitutom za javno zasebno partnerstvo je prva v sklopu kontaktne točke BORZEN. Delavnica je potekal 12. februarja v Ljubljani je bila prva v nizu v sklopu BORZEN kontaktna točka za spodbujanje rabe obnovljivih virov, ki pričenja svoje delovanje v marcu. V sklopu kontaktne točke se bo zvrstila vrsta delavnic po celi Sloveniji, ki bodo namenjene spodbujanju rabe obnovljivih virov.

Zakaj praktična delavnica?

Delavnica nam je ponudila odgovore na vprašanja o možnostih sofinanciranja javnih projektov postavitve sončnih elektrarn, kar nam je predstavil Klemen Košir, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo – Urad za spodbujanje zelenega prehoda in postopkih pridobivanja dovoljenj, zahtevanih za postavitev sončne elektrarne. Izvedeli smo, kakšno bo v prihodnje zagotovljene preglednosti postopkov pridobivanja dovoljenj in urejanja dokumentacije za investicije v obnovljive vire energije ter kam se boste lahko obrnili za strokovno pomoč, Iztok Gornjak, Borzen, d.o.o. Kontaktna točka BORZEN. Kot praktičen primer izvedbe projekta postavitve več sončnih elektrarn, povezanih v energetsko skupnost, po modelu projektiraj-financiraj-zgradi-upravljaj (DFBOT) je bil predstavljen projekt »Zelena energija na površinah in objektih Mestne občine Ljubljana«, s strani Petra Šeme, Mestna občina Ljubljana. Primeri dobre prakse in seveda izzivov, ki so sledili sta nam predstavila še dva govorca Marko Hočevar, Mestna občina Kranj ter Rajko Leban, GOLEA.

Ostali govorci Marko Umberger, UM SVETOVANJE, tehnično svetovanje, d.o.o., mag. Dejan Podhraški, ROC d.o.o., Jan Zakrajšek, ENERGETIKA LJUBLJANA, d.o.o., dr. Boštjan Ferk, Inštitutom za javno zasebno partnerstvo, so spregovorili o različnih vidikih; tehničnem, pravnem in ekonomskem ter o tveganjih vezanih na priključne sheme pri izvajanju samooskrbne skupnosti. Prof. dr. Andrej Gubina, IRI Fakulteta za elektrotehniko je spregovoril o izzivih pri projektu postavitve sončne elektrarne vezanih na obračun in zanesljivost dobave električne energije in zakaj je samooskrbna energetska skupnost dobra, kakšne probleme rešuje, kako deluje, koliko rabe električne energije lahko pokrije, s čim nas oskrbujejo in kakšne oblike obstajajo.

Naj zaključim z mislijo enega izmed njih, ki je izpostavil, da je znanje bolj pomembno, kot sama postavitev sončne elektrarne.