Novice

Analiza učinkov zelenega javnega naročanja v Sloveniji

9. junija 2022

V letošnjem letu mineva že deset let od začetka uporabe Uredbe o zelenem javnem naročanju v Republiki Sloveniji. V okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE si ekipa za zeleno javno naročanje prizadeva povečati delež zelenih javnih naročil, zato je Laboratorij za energetske strategije v sodelovanju z avstrijskimi partnerji CONPLUSULTRA za Ministrstvo za okolje in prostor pripravil celovito analizo okoljskih, ekonomskih in družbenih učinkov, ki ji ima zeleno javno naročanje.

Analizo je junija v Hiši EU v Ljubljani javno predstavil naš sodelavec, višji raziskovalec Edin Lakić. Uvodoma je bila predstavljena metodologija za izvedbo analize, ki je bila predhodno preizkušena v pilotni analizi, na omejenem naboru javnih naročil.

Cilj je bil vzpostaviti izhodišča potrebna za spremljanje učinkov ZJN zlasti z vidika emisij toplogrednih plinov ter okoljskih, družbenih in ekonomskih vplivov. Osrednja tema so bile predvsem električne in elektronske naprave, cestna vozila in projektiranje ter izvedba gradnje stavb. Vzpostavljena je bila metodologija za merjenje skupno 18 vplivov (5 gospodarskih, 5 okoljskih in 8 družbenih), ki jo je mogoče v veliki meri ponoviti za druge predmete javnih naročil in držav.

Rezultati analize so zelo zanimivi in spodbudni, saj se je izkazalo, da javna naročila energetsko učinkovitejših naprav, vozil in drugih predmetov vodijo do znatnih prihrankov električne energije in vode, kar ima tudi pozitiven vpliv v smislu finančnih prihrankov, hkrati pa vodi do zmanjšanja toplogrednih plinov, povečanja konkurence in zagotavljanja novih poslovnih priložnosti.

V luči prihajajočih sprememb in naraščajočih stroškov energije bo Javno zeleno naročanje v prihodnosti postalo zelo pomembno!

Podrobneje lahko rezultate in ugotovitve analize preverite v dokumentu in predstavitvi.