Novice

Slovenski energetski forum: ‘Kako se energetika pripravlja na trajnostni jutri?’

24. novembra 2023

Kaj: Slovenski energetski forum: ‘Kako se energetika pripravlja na trajnostni jutri?’

Kje: Hiša Evropske Unije, Ljubljana

Kdaj: 23. november 2023

Kako se energetika pripravlja na trajnostni jutri? To je bilo osrednje vprašanje prve konference Slovenski energetski forum, ki je potekala v hiši Evropske unije, 23. novembra 2023. Na dogodku, ki ga je pripravila organizacija Transformation Lighthouse, so spregovorili predstavniki s področja države, stroke, industrije in nevladnih organizacij.  Razpravljali  so o prelomnem obdobju, ko se usmerjamo v trajnost ter nujnosti sprememb na širokem področju energetike, od strateških odločitev do konkretnih ukrepov.

Na dogodku je sodeloval tudi vodja našega laboratorija, Tomi Medved, ki je poudaril izziv, s katerim se sooča Evropa: ta namenja sredstva za razvoj tehnoloških rešitev, vendar ne zagotavlja učinkovite uvedbe teh rešitev. Po njegovem mnenju bi morali vlagati v nizkonapetostne vode in energetske skupnosti. Dober primer je energetska skupnost Luče, ki je del EU projekta COMPILE. A za to je ključna potrebna strategija, ki bi morala priti s strani države.

O pravičnosti zelenega trajnostnega prehoda, o potrebnih inovacijah ter o aktualnih klimatskih razmerah so razpravljali: Tina Srešen, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, Lučka Kajfež Bogataj, Roman Bernard, n-gen, poslanec DZ Tomaž Lah, Jonas Sonnenschein, Umanotera in Domen Kodrič Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER), Lidija Živčič, društvo za sonaravni razvoj Focus, Mojca Vendramin, Eco sklad, Črt Poglajen, strokovnjak za trajnostno energetiko, Violeta Bulc, Vibacom, Ecocivilizacija in nekdanja evropska komisarka za promet, David Batič, Agencije za energijo, Jošt Štrukelj, Suncontract, Jakob Gajšek, Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja in Izidor Ostan Ožbolt, Mladi za podnebno pravičnost.