Novice

Pregledni sestanek projekta X-FLEX

1. decembra 2023

Kaj: Pregledni sestanek projekta X-FLEX

Kje: Valencia, Španija

Kdaj: 23. november 2023

Projekt X-FLEX se je prejšnji mesec uspešno zaključil. V LEST-U smo zadovoljni, da smo učinkovito predstavili našo novo razvito tržno platformo MARKETFLEX, namenjeno izboljšanju zmogljivosti upravljavcev distribucijskih omrežij pri upravljanju njihovih omrežij in prispevanju k prihodnosti električne energije.

Ta platforma to dosega z:

  • združevanjem majhnih prožnosti iz virov, kot so električna vozila ali toplotne črpalke, za zagotavljanje storitev prožnosti upravljavcu prenosnega omrežja.
  • omogočanjem upravljavcem prenosnih omrežij, da naročajo storitve prilagodljivosti za upravljanje prezasedenosti in nadzor napetosti.

Funkcionalnosti sistema MARKETFLEX so bile predstavljene na štirih pilotnih lokacijah. Zlasti kombinirani potencial električnih vozil, baterij in lokalne proizvodnje fotovoltaike je pokazal, kako lahko lokalne skupnosti dosežejo visoko stopnjo samozadostnosti in odpornosti, da se v primeru izrednih dogodkov ohranijo brez omrežja. V času trajanja projekta je MARKETFLEX obdelal več kot 8000 ponudb, kar pomeni, da je bil zanesljiv dokaz koncepta. To orodje bomo še naprej razvijali in izboljševali v prihodnjih projektih, kot je STREAM, kjer ga bomo z dodatnim testiranjem približali tržni pripravljenosti.