Novice

LEST Strokovna ekskurzija ZDA 2023

1. avgusta 2023

Kaj: LEST Strokovna ekskurzija

Kje: Vzhodna obala Združenih držav Amerike 

Kdaj: 8. – 25. julij 2023 

Naša strokovna ekskurzija v Združene države Amerike od 8. do 25. julija 2023 je bila polna zanimivih srečanj in počnih izkušenj. Med potovanjem smo imeli možnost obiskati ugledne ustanove, organizacije in znamenitosti ter spoznati različne vidike energetskega sektorja, okolijskih raziskav in tehnološkega napredka.

Boston:

Izlet smo začeli v središču Bostona, kjer nas je 9. julija toplo sprejel gospod Behnam Khaki iz podjetja National Grid. Seznanili smo se z razvojem obnovljivih virov energije (OVE) v Združenih državah Amerike in potencialnimi posodobitvami infrastrukture, ki so potrebne za napredek. Gospod Khaki nam je povedal, da je treba posodobiti približno 65 % transformatorskih postaj družbe National Grid, s čimer je poudaril obseg preobrazbe, ki je v teku. Izpostavil je tudi izjemen uspeh razvoja fotovoltaike v New Yorku, ki je presegel pričakovanja.

Univerza Harvard:

Drugi dan smo obiskali prestižno Univerzo Harvard po kateri nas je vodila raziskovalka Ana Trisović. Po srečanju v Harvard kampus centru, kjer smo razpravljali o Aninih raziskavah in njihovem pomenu za energetsko politiko in prakso, smo si ogledali glavni trg, se sprehodili po parku in si ogledali zbirko zgodovinskih znanstvenih instrumentov v Znanstvenem centru. Anine tekoče raziskave so osredotočene na ocenjevanje vpliva okoljske izpostavljenosti na družbo z uporabo velikih količin podatkov in naprednih računalniških metod.

New York:

Iz Bostona smo odpotovali v New York, kjer smo 12. julija obiskali sedež Združenih narodov. Zahvaljujoč gostoljubnosti Carle Galea (svetovalke za politiko) in Tjaše Tanko (diplomatke na Stalnem predstavništvu Slovenije pri ZN) nam je bil omogočen dostop do te ugledne svetovne organizacije. V času obiska sedeža Združenih narodov smo se vključili v poglobljene razprave o trenutnih razmerah v Ukrajini in Rusiji, zlasti o tem, kako vplivajo na področje energetike, ter o prednostih in slabostih Združenih narodov pri reševanju teh vprašanj. Spoznali smo tudi, kako je Slovenija vključena in katere teme se v organizaciji obravnavajo in o katerih se pogajajo. Med bivanjem v New Yorku smo obiskali kulturne in ikonične znamenitosti: od bleščečih luči Times Squara do mirnega Centralnega parka ter od zgodovinskega Wall Streeta do ganljivega Ground Zero in Kipa svobode. Za raziskovanje čudes naravnega sveta in znanstvenih odkritij smo se ustavili tudi v Ameriškem muzeju narodne zgodovine.

Washington, D.C.:

V Washingtonu smo 14. julija najprej obiskali Zvezno regulativno komisijo za energijo (FERC). Na srečanju nam je Eric Ciccoretti predstavil vlogo in naloge FERC ter globalno delovanje energetskih trgov v ZDA. Gospod Nezam Rabonik nam je skupaj s sodelavci predstavil Urad za izvrševanje in Urad za energetsko politiko in inovacije. Zanimivo je bilo spoznati njune vloge in prispevke v energetskem sektorju. Nato smo si izmenjali izkušnje iz raziskovalnih in industrijskih projektov s poudarkom na našem delu na lokalnih trgih prožnosti in na novo predlagani zasnovi trga v EU. Naši kolegi iz FERCa so se resnično zanimali za ta razvoj dogodkov in se z njimi seznanili. Po predstavitvah smo se vključili v odprto razpravo o izzivih, ki jih prinaša večje vključevanje obnovljivih virov energije v elektroenergetski sistem. Spoznanja, ki jih je delila ekipa FERC, so bila neprecenljiva, izmenjali pa smo tudi zamisli o tem, kako premagati te izzive in spodbujati trajnostno energetsko prihodnost.

Naše drugo srečanje v Washingtonu je bilo s startup-om Last Energy, kjer smo se pogovarjali o svetu jedrske energije in njenih morebitnih posledicah. Družba Last Energy je revolucionarna pri razvoju in dobavi majhnih modularnih jedrskih reaktorjev (SMR), ki bi lahko utrli pot trajnostni energiji. Njihov pristop združuje uveljavljeno reaktorsko tehnologijo z inovativnim modelom dobave in popolnoma modularno zasnovo elektrarne. Med srečanjem smo imeli spodbudne razprave o prednostih in izzivih jedrske energije. Raziskovali smo njen potencial kot nizkoogljične alternative, njen prispevek k svetovni energetski varnosti ter trenutna raziskovalna in razvojna prizadevanja na tem področju. Srečanje so gostili podpredsednica gospa Michelle Brechtelsbauer, gospa Madeline Hibbs-Magruder in gospod John Chaplin.

Med bivanjem v Washingtonu smo imeli čast obiskati tudi veleposlaništvo Republike Slovenije. Zaradi toplega sprejema in zanimivih pogovorov v slovenskem jeziku smo se počutili kot doma, ko smo se z našim odličnim gostiteljem Bojanom Škodo poglabljali v različne teme. Obravnavali smo številne tematike, med drugim domače in mednarodno gospodarstvo, slovensko skupnost v Ameriki ter priljubljenost slovenskega blaga in industrijskih izdelkov. Seveda smo se pogovarjali tudi o nenehno prisotni temi energije. Z obiskom na veleposlaništvu smo zaključili naše bivanje v mestu. Poleg energetskih zadev smo imeli možnost spoznati tudi lepote Washingtona in njegove glavne znamenitosti. Nekaj časa smo porabili za ogled znamenitosti, kot so Bela hiša, mogočni spomeniki, ki so poklon zgodovini naroda, Lincolnov spomenik, Kapitol in druge znamenitosti.

Orlando:

Med 17. in 20. julijem smo se udeležili IEEE Power & Energy Society (PES) 2023 konference v Orlandu. Naš sodelavec Jan Jeriha je predstavil projekt STREAM, na panelu posvečenem evropskim energetskim projektom in dejavnostim za razvoj omrežij. IEEE PES je združil vodilne elektroenergetike in ključne akademike z vsega sveta, da bi promovirali, delili in razpravljali o ključnih vprašanjih in naprednem razvoju na področju elektroenergetike. Imeli smo priložnost prisluhniti zelo zanimivim in kompetentnim govorcem, včasih celo provokativnim, med drugim na temo oblikovanja cen na trgu električne energije, strmega vključevanja električnih vozil (EV) v omrežje, razvoja shranjevanja energije in odpornosti distribucijskega omrežja.

Miami:

Naša ekskurzija se je zaključila z obiskom Microsoftovih prostorov v Miamiju. David Urdaneta, višji inženir programske opreme, nam je razkazal njihove prostore in se z nami odkrito pogovarjal o delu podjetja in tekočih razvojnih projektih, pri čemer smo dobili dragocen vpogled v tehnološko industrijo in kako bi lahko izgledala prihodnost pisarniškega dela.

Naša strokovna ekskurzija v Združene države Amerike je bila izjemno uspešna, saj nam je ponudila dragocen vpogled v različne vidike energetskega sektorja, okoljskih raziskav in tehnološkega napredka. Še enkrat bi se radi zahvalili vsem organizacijam in posameznikom, ki so nas prijazno gostili ter z nami delili svoje znanje in izkušnje. Ta ekskurzija je nedvomno obogatila naše razumevanje in bo veliko prispevala k našim prihodnjim prizadevanjem na področju energetike.