Novice

Konferenca o vodiku v Ljubljani

Gospodarska zbornica Slovenije, Ljubljana, Slovenija,
11. junija 2024

Dne 10. 6. 2024 se je raziskovalec LEST-a udeležil konference “Vodik kot eden izmed pomembnih dejavnikov zelenega prehoda: Izzivi in priložnosti” na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Konferenco so organizirali slovenski deležniki Severnojadranske vodikove doline (NAHV), v kateri poleg Slovenije sodelujejo še Hrvaška in Furlanija-Julijska krajina. Projekt velja za prvi mednarodni projekt na področju vodikovih dolin in enega najuspešnejših na področju EU.

Konferenco sta z uvodnim govorom odprli direktorica GZS Vesna Nahtigal in državna sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) mag. Tina Seršen. V nadaljevanju so različni govorci predstavili projekt NAHV ter vlogo vodikovih tehnologij v NEPN-u. Predstavnik ELES-a dr. Uroš Kerin je predstavil Konzorcij za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, v katerem sodeluje 18 partnerjev. Projekt poteka v sodelovanju z japonskimi podjetji, ki tudi sama veliko vlagajo v vodikovo tehnologijo, v Sloveniji pa so zaznali potencial za razvoj teh tehnologij.

Po krajšem odmoru je v dopoldanskem delu potekala panelna razprava, na kateri so sodelovali:

Razpravljali so o prej opisanem Konzorciju in projektu NAHV. Deležniki so odgovornim z ministrstva predstavili svoje želje glede podpore in sodelovanja, ob koncu panela pa so sodelujoči odgovorili na nekaj vprašanj iz publike.

V popoldanskem delu sta sledila še dva sklopa predstavitev posameznih projektov. V prvem sklopu so svoja dela, izzive in rešitve na področju vodikovih tehnologij predstavila različna podjetja, kot so Steklarna Hrastnik, Plinovodi, Alpacem Cement, ECUBES, LPP in KSSENA. Posebej zanimivi sta bili predstavitvi Steklarne Hrastnik in podjetja LPP. Slednji intenzivno prenavljajo svoj vozni park; že so kupili osem avtobusov na vodik, v prihodnjih letih pa pričakujejo še 32 takšnih avtobusov. Poleg posodobitve voznega parka bodo v Stanežičah zgradili polnilnico za vodik, ki ga bodo večinoma pridobili iz svojega lastnega elektrolizerja, ki bo električno energijo pridobival iz talnih fotovoltaičnih (PV) panelov, postavljenih na območju Kosez.

V drugem delu popoldanskega programa so bili predstavljeni raziskovalni in razvojni projekti na področju vodikovih tehnologij v Sloveniji. Govorci so opisali raziskovalno delo, ki ga opravljajo na Fakulteti za strojništvo (UL), Kemijskem inštitutu ter FKKT (UM). Predstavilo se je tudi mlado slovensko podjetje ReCatalyst, ki se ukvarja z izdelavo katalizatorjev za gorivne celice in velja za eno najnaprednejših na svetu.

Na konferenci smo slišali tako pozitivne in optimistične napovedi glede uporabe vodika kot tudi nekaj bolj zadržanih komentarjev določenih deležnikov. Načeloma pa so se vsi govorci strinjali, da bo vodik v prihodnosti zagotovo igral pomembno vlogo na področju energetike in zelenega prehoda.