Novice

EnRe 6. Mednarodna konferenca v Velenju

23. maja 2024

Kaj: Mednarodna konferenca EnRe

Kje: Velenje, Slovenija

Kdaj: 21. Maj 2024

Dva člana našega našega laboratorija sta se 21. maja udeležila 6. Mednarodne konference EnRe, ki je potekala na Fakulteti za Energetiko, Univerza v Mariboru,  v Velenju. Poleg domačih strokovnjakov na področju energetike so se konference udeležili tudi Hrvaški, Bosanski in Slovaški predstavniki. Konferenca je bila razdeljena na dva sklopa: v dopoldanskem delu sta bili izvedeni dve okrogli mizi, v popoldanskem delu pa se je izvedlo 6 različnih sekcij, kjer so posamezne raziskovalne skupine predstavile svoje delo.

Konferenco je z uvodnim govorom odprl prof. dr. Sebastijan Seme, predsednik organizacijskega odbora EnRe 2024. V nadaljevanju je mag. Stane Merše z Inštituta Jožef Stefan podal iztočnice za okroglo mizo Posodobitev NEPN –  Vpliv na večje sisteme daljinskega ogrevanja, ki jo je v nadaljevanju dinamično vodil Slavko Bobovnik. Gostje mag. Stane Merše, Center za energetsko učinkovitost, IJS, Ljubo Germič, predsednik Sekcije za daljinsko ogrevanje, Energetska zbornica Slovenije, prof. dr. Bojan Štumberger, prodekan za znanstvenoraziskovalno dejavnost, Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru, mag. Djordje Žebeljan, HSE so se skupaj z moderatorjem dotaknil različnih tematik na področju NEPN:

vpliv sprememb NEPN na mala gospodinjstva in kmetije,

razlogi za neuspešne pretekle projekte na področju energetske sanacije stavb,

jedrske energije,

daljinski sistemi,

prihodnost (tehnologija vodika, realnost državnih ciljev).

Iztočnico za drugo okroglo mizo je podal Gašper Škarja, Komunalno podjetje Velenje, s svojim predavanjem na temo Zelena preobrazba sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline. Na okrogli mizi, ki jo je gostila Jerneja Sedlar so razpravljali Nataša Naumović, vodja urada za spodbujanje zelenega prehoda, MOPE, mag. Iztok Mori, Direktor občinske uprave, mag. Branko Debeljak, direktor TEŠ, mag. Gašper Škarja, direktor Komunalnega podjetja Velenje, prof. dr. Jurij Avsec, prodekan za izobraževalno dejavnost, Fakulteta za energetiko, Univerze v Mariboru.

Udeleženci so govorili o načrtih posodobitve in obnove obstoječega sistema, dotaknili so se določenih preteklih in prihodnjih projektov v okviru TEŠ, spregovorili pa so tudi o primernosti trenutnih univerzitetnih programov in številu vpisanih študentov na  Fakulteta za energetiko, Univerze v Mariboru.

V popoldanskem delu je bilo na voljo kar nekaj sekcij, mi smo obiskali OVE, shranjevanje in upravljanje z energijo in Hidroenergetika, termoenergetika in jedrska energetika. V sklopu obeh sekcij so potekale predstavitve različnih znanstvenih del in tehničnih rešitev, tako praktičnih kot tudi študijskih.

Na obeh sekcijah smo lahko spremljali tudi projektne partnerje 3DIVERSE projekta, ki se ukvarja z različnimi vidiki transformacije Šaleške doline. Naj izpostavimo zanimivo predstavitev Gregorja Cveta, Komunalno podjetje Velenje, ki je je v svojem delu predstavil vpliv energetske prenove večstanovanjskih stavb na temperature v daljinskem sistemu v občini Velenje. Marko Keber, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za Strojništvo, pa je predstavil projekt, v katerem so skupaj s sodelavci preko teoretičnih modelov ocenili toplotne izgube na posameznih odsekih velenjskega daljinskega sistema. Koordinator projekta 3DIVERSE, Nejc Jurko, KSSENA, pa je v predstavil bolj poglobljene rezultate in izzive s katerimi se ukvarja 3DIVERSE projekt na poti preobrazbe Šaleške doline.