Novice

Decembrski EESTEC Olympics 2.0

4. januarja 2024

Kaj: EESTEC Olympics 2.0

Kje: Fakulteta za elektrotehniko

Kdaj: 13.-14.12.2023

V sredini decembra, lanskega leta je Društvo EESTEC (Društvo študentov elektrotehnike in računalništva) v sodelovanju s ŠEK (Študentski energetski klub) letos že drugič organiziralo tekmovanje EESTEC Olympics 2.0. Šlo je za tekmovanje v obliki Hackatona, pri katerem so ekipe študentov iskale rešitve treh med seboj povezanih izzivov s področja Energetike.

Rdeča nit tokratne izvedbe tekmovanja je bila vezana na zeleni energetski prehod Slovenije. Teme izzivov so pripravili laboratoriji Fakultete za elektrotehniko, in sicer Laboratorij za energetske strategije  – LEST, Laboratorij za električna omrežja in naprave – LEON ter Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko LPVO v sodelovanju s predstavniki glavnega sponzorja tokratne izvedbe tekmovanja družbe HSE.

Teme izzivov so bile razdeljene na:

  • Vpliv novega tarifnega sistema za obračunavanje omrežnine,
  • E-mobilnost,
  • Oskrba Slovenije z el. energijo iz obnovljivih virov

Prvi dan tekmovanja je bil namenjen reševanju zastavljenih izzivov, drugi dan pa predstavitvi rešitev in razglasitvi zmagovalnih ekip.

Vse sodelujoče ekipe tekmovalcev so pokazale veliko mero znanja in iznajdljivosti pri reševanju zastavljenih izzivov. Ocenjevalna komisija je tako imela težko nalogo, na koncu pa soglasno določila zmagovalne tri ekipe. Glavna nagrada je bila izmenjava s partnersko fakulteto projekta Aurora.

V našem laboratoriju se zavedamo pomembnosti takšnih dogodkov, ki študente aktivno spodbujajo k širjenju obzorij in pridobivanju novih znanj tudi izven osnovnega študijskega procesa na Fakulteti, zato  smo se povabilu EESTEC organizacije za sodelovanje na dogodku tudi tokrat z veseljem odzvali.