Novice

15. KONFERENCA SLOVENSKIH ELEKTROENERGETIKOV CIGRE-CIRED

26. oktobra 2021

Kaj: 15. konferenca slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED

Kje: Laško, Slovenija

Kdaj: 19.–21. oktober 2021

Po odsotnosti dogodkov v živo v zadnjem letu in pol so se predstavniki LEST ekipe udeležili konference v Laškem. Med 19. in 21. oktobrom je tam namreč potekala 15. konferenca slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED. LEST je sodeloval pri pripravi sedmih strokovnih referatov.

V povezavi s projektom X-FLEX sta bila predstavljena dva članka, in sicer je prispevek “Zasnova orodja za načrtovanje nizkonapetostnih omrežij z velikim deležem razpršenih virov in prožnostjo proizvodnje” predstavil Matej Pečjak, članek “Pogoji za implementacijo orodja MARKETFLEX na lokalnem elektroenergetskem trgu” pa Chloé Fournely.

Projekt COMPILE je bil zastopan z tremi članki. Prispevek “Energetska skupnost Lučeje predstavil dr. Gašper Artač, drugega z naslovom “Pilotno obračunavanje samooskrbnih skupnosti – simulacije in realni primer skupnosti Luče pa član ekipe Elektro Celje, g. Leon Maruša. “Otočno obratovanje nizkonapetostnega omrežja s pomočjo baterijskega hranilnika električne energije“ je opisal g. Miran Rošer iz iste ekipe.

Na temo projektov CROSSBOW in REScoopVPP smo pripravili dva članka. “Čezmejna trgovalna platforma s sistemskimi storitvami ročne rezerve za povrnitev frekvence” je bila predstavljena s strani Jana Jerihe, članek “REScoopVPP – a community-driven virtual power plant that provides flexibility services to the grid” pa Beatriz Ildefonso.

Prijetno je bilo po dolgem času v živo prisostvovati dogodku in videti poznane obraze. Upamo, da se kmalu spet vidimo!

CIGRE in CIRED sta vodilni globalni skupnosti z namenom sodelovanja in povezovanja strokovnjakov na področju svetovne elektroenergetike. Slovensko združenje CIGRE-CIRED je bilo ustanovljeno leta 1992 in je lokalno predstavništvo CIGRE in CIRED skupnosti v Sloveniji. Konferenca slovenskih elektroenergetikov je največje strokovno srečanje v slovenski elektroenergetiki. Združuje ključne strokovnjake in podjetja, ki oblikujejo slovensko energetiko ter kujejo pot v prihodnost. Udeleženci imajo priložnost, da skozi strokovne referate predstavijo svoje delo in znanje.