Izmenjave
Jasmin Pfleger, Avstrija

Tehnična univerza v Gradcu, Avstrija

Oktober 2021 - April 2022

oblikovanje simulacijskega programa za modeliranje različnih oblik prožnosti v distribucijskem sistemu

čudovito mesto z majhnimi kavarnami in bari, ljubečimi ljudmi, izleti in kulturnimi dejavnostmi

Jasmin Pfleger, Avstrija
Tehnična univerza v Gradcu

Moje ime je Jasmin Pfleger, med oktobrom 2021 in Aprilom 2022 sem v Laboratoriju za energetske strategije kot pripravnica pripravljala magistrsko nalogo za področje biorafinerije, ki jo študiram na Tehnični univerzi v Gradcu. S pomočjo spodnjega seznama bi rada delila svoje neverjetne izkušnje na izmenjavi.

  • LEST je kratica za ekipo Univerze v Ljubljani, kjer sem opravljala prakso. Po zelo toplem sprejemu, sem se takoj vključila v ekipo. Tisto, kar po mojem mnenju naredi prakso zares odlično, so ljudje, s katerimi lahko delaš in jih spoznaš.
  • Jernej Zupančič in izr. prof. Andrej Gubina sta bila moja mentorja, ki sta mi predstavila globino evropskega distribucijskega omrežja in možnosti simulacij omrežja ter kako delati s fleksibilnostmi in različnimi nastavitvami na gospodinjski in pilotni ravni.
  • Uporaba tega, kar se naučite v netehničnem kontekstu je pomemben dodaten vidik. Glede na to, da je bila ekipa mednarodna in smo delali na evropskih projektih, je organizacija dela z različnimi tipi ljudi, tako glede na njihovo ozadje kot izkušnje, zelo pomembna v našem nenehno bolj globaliziranem svetu.
  • Bilo je v planu, da bi preživela semester na Kitajskem, potem pa sem zaradi Covida začela razmišljati o prihodu v Slovenijo. Čeprav na koncu nisem odšla čez ocean, mi je to obdobje vseeno ponudilo nove izkušnje in spoznavanje kulture, ki je hkrati podobna in drugačna od moje.
  • Lizbona je še eno mesto, ki sem ga obiskala med pripravništvom, saj sem se konec januarja udeležila projektnega sestanka konzorcija REScoopVPP. To, da sem se končno srečala z ljudmi, s katerimi smo komunicirali preko elektronske pošte in Zooma, je bilo zelo razburljivo.
  • Jasno je bilo, da bomo nekaj časa zaradi epidemije zaprti. Na srečo sem na prvi možni Erasmusovi ekskurziji po mestu spoznala nekaj najlepših in najbolj ljubečih ljudi, kar sem jih kadarkoli imela priložnost spoznati, in še danes smo si zelo blizu. Brez njih zaprtja od novembra do februarja ne bi bilo mogoče obvladati.
  • A kljub nekaterim omejitvam so Erasmus skupine še vedno poskušale organizirati čim več izletov in kulturnih dejavnosti. Tako sem lahko obiskala dolino Soče, Verono, Bosno, Roglo, slovenski del Alp itd. sak del države ponuja nekoliko drugačno podnebje in naravo in vse si je vredno ogledati.
  • Ne morem pozabiti mojega doma v tistih šestih mesecih – Ljubljane. Tako živahno in lepo mesto z majhnimi kavarnami in bari ob reki, simpatičnim starim mestnim jedrom in veliko arhitekture Jožeta Plečnika – boste vedeli, kaj mislim, ko boste tukaj opravili ogled mesta.
  • April je bil mesec odhoda, zato za konec velika hvala LEST ekipi, hvala za spomine in hvala za gostitev, tako ali drugače. :)
Tisto, kar naredi pripravništvo zares odlično, so ljudje, s katerimi lahko delaš in jih spoznaš.
so ljudje, s katerimi lahko delaš
in jih imaš možnost spoznati.