Projekti

REScoopVPP: Grajenje pametnega ekosistema za energetske skupnosti

Do leta 2050 bi se lahko 98 mio evropskih potrošnikov vključilo v energetsko skupnost (EnC). Projekt REScoopVPP ustvarja najnaprednejši ekosistem pametnih hiš za EnC. Ta ekosistem je sestavljen iz prilagodljive škatle (COFY-Box), ki jo vodi skupnost, in deluje kot krmilnik pametnega doma, ter nabora skupnih orodij za podporo energetskim storitvam za agregatorje, ESCO, BRP in dobavitelje OVE.

COFY-box bo prvi resnično odprt in skupni krmilnik stavbe, ki bo temelji na obstoječi odprtokodni tehnologiji avtomatizacije doma z več kot 1.400 integracijami. COFY-box bo cenovno ugoden in enostaven za namestitev. Orodja skupnosti bodo EnC omogočila, da postane operater premoženja v realnem času z uporabo algoritmov za napovedovanje povpraševanja in proizvodnje, dinamičnega modula za določanje implicitnih DR in OpenADR rešitev.

Rešitve REScoopVPP bodo preizkušene v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Španiji in Veliki Britaniji. Projekt bo izboljšal nadzor nad EV, PV in električnimi baterijami, še posebej pa se bo osredotočil na inteligentno integracijo rešitev za shranjevanje toplote in hibridnega ogrevanja, ki lahko preusmerijo porabo fosilnih goriv iz stare DHW in ogrevalne opreme na prilagodljivo obnovljivo toploto. Pozornost bo posvečena tudi pametnemu nadzoru vtičev in integraciji opreme, ki temelji na novih EU standardih. To bo izboljšalo udobje, hkrati pa ne bo negativno vplivalo na prvotne funkcionalnosti, kakovost in življenjsko dobo opreme.

Ekosistem razvit v okviru REScoopVPP lahko v petih letih po projektu vpliva na 375.000 odjemalcev in tako povzroči prihranek primarne energije v višini 559 GWh na leto ter izboljša SRI hiš v povprečju za dve stopnji. Da bi zagotovili preživetje takega ekosistema, bo REScoopVPP ustanovil pravno osebo, ki bo lahko na trg prinesla rešitve in državljanom ponudila evropsko alternativo, vodeno s strani skupnosti.

EU raziskovalni projekt

junij 2020–maj 2023

Proračun 4.523.437,50 €

SNAP! SOLUTIONS, LDA.

Ta projekt je financiran s strani Evropske Unije v okviru raziskovalnega in inovacijskega programa Obzorje 2020, pogodba o podpori N° 893240.

Projektni partnerji

Sodelujoče države

Portugalska, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Francija, Španija, Belgija, Nemčija, Slovenija