Novice

Izzive umeščanja vetrnih in drugih energetskih objektov v prostor bo premagal le skupnostni pristop

5. februarja 2024

Kaj: Izzive umeščanja vetrnih in drugih energetskih objektov v prostor bo premagal le skupnostni pristop

Kje: Maribor, Slovenija

Kdaj: 30. Januar 2024

Dogodek o izzivih umeščanja vetrnih in drugih energetskih objektov v prostor, ki ga je v Mariboru prejšnji teden za predstavnike podravskih občin organizirala lokalna energetska agencija Energap je izpostavil ključne smernice za projekte na področju rabe obnovljivih virov energije. Njihovo načrtovanje v prihodnje naj bo skupnostno, po modelu energetskih skupnosti ob sodelovanj in vključevanju lokalnih skupnosti v tovrstni razvoj. Direktorica Energapa dr. Vlasta Krmelj pa je bila ob tem slikovita: »Le dobro usmerjena jadra lahko izkoristijo vsak veter.«

V uvodnem nagovoru je podžupan mariborske občine dr. Samo Peter Medved spregovoril o priložnostih in ovirah, ki jih energetika predstavlja za občino Maribor. Da so energetske skupnosti izjemnega pomena, sami obnovljivi viri pa predstavljajo zgodbo večjih razsežnosti, ki vključuje tudi energetsko neodvisnost, je prav tako uvodoma poudarila državna sekretarka z ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) mag. Tina Seršen.

V nadaljevanju je vodja našega laboratorija v razpravi o (ne)izkoriščenih potencialih vetrne in druge obnovljive energije v skupnostnih projektih v Sloveniji izpostavil dr. Tomi Medved, da je strategija vzpostavitve energetskih skupnosti absolutno vključuje sociološki element z aktivno komunikacijo, in še zdaleč ne več le ekonomskega. Tudi ostali razpravljavci dr. Tomislav Tkalec (Sektor za OVE, Direktorat za energijo, MOPE), Urška Kalan (Borzen), Alenka Kržan (Eko sklad), Katja Huš (Focus društvo za sonaravni razvoj), Lena Penšek (Greenpeace Slovenija) so se usmerili v priložnostim za izkoriščanje potencialov vetrne in druge obnovljive energije v skupnostnih projektih v Sloveniji.

Za marsikoga je bil zanimiv pristop mag. Miran Možina, psihiatra in psihoterapevta ter ustanovitelja in direktorja ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja, ki je spregovoril o aktualni temi kako v dobi strahu in vse večjih groženj krepiti zaupanje in dialog z ljudmi, ki je ključen za vzpostavitev zaupanja.

Sledila je odprta in živahna dinamična razprava, ki jo je vodila direktorica lokalne energetske agencije za Podravje Energap, dr. Vlasta Krmelj. Udeleženci, med katerimi so bili predstavniki občin iz podravske regije v različnih vlogah (župan, investitor in občan), so anonimno izrazili svoje želje glede projekta obnovljivih virov energije v svojem okolju.