Novice

Obisk finskega predsednika in konferenca CIGRE-CIRED

31. maja 2019

Kaj: 14. konferenca slovenskih elektroenergetikov CIGRE – CIRED in obisk finskega predsednika Sauli Niinistö

Kje: Laško in Kranj

Kdaj: 21. – 23. in 24. maj 2019

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji mudil finski predsednik Sauli Niinistö. Obiskala sta tudi Suho, kjer v okviru projekta EU H2020 STORY, v katerega je vključena tudi ekipa LEST, poteka testiranje najsodobnejših tehnologij s področja shranjevanja električne energije. Eden izmed razlogov obiska finskega predsednika je bil, da je koordinator projekta VTT Technical Research Centre iz Finske. Predsednika sta si ogledala demonstracijski poligon za preizkušanje različnih tehničnih rešitev za obvladovanje napetostnih razmer in izravnavo odjema električne energije.

V istem tednu je v Laškem potekala 14. konferenca slovenskih elektroenergetikov, ki jo je organiziralo Slovensko združenje elektroenergetikov CIGRÉ-CIRED. Na konferenci so različni akterji delili svoje izkušnje in znanja z vodilnimi strokovnjaki v slovenskem elektroenergetskem sektorju.

Izr. prof. Andrej Gubina je na konferenci moderiral sekcijo/panel o pametnih omrežjih. Tomi Medved je predstavil aktivnosti projekta COMPILE in status lokalnih energetskih skupnosti v različnih državah EU. Jan Jeriha in Edin Lakić sta predstavila projekt CROSSBOW in dejavnosti energetske borze BSP Southpool ter njen razvoj kot del integriranega evropskega trga. Analizo vpliva masovne implementacije shranjevalnikov energije na distribucijsko omrežje in rezultate projekta STORY je predstavil Jernej Zupančič.

Člani ekipe LEST so prejeli nagrado za najboljši prispevek z naslovom »Napredno vodenje sistemskih shranjevalnikov elektrike v distribucijskem omrežju«, ki je bil predstavljen na 13. konferenci slovenskih elektroenergetikov v Mariboru leta 2017.