Novice

LEST NA KONFERENCI EEM23

14. junija 2023

Kaj: Konferenca EEM23

Kje: Lappeenranta, Finska

Kdaj: 6.–8. junij 2023

Od 6. do 8. junija sta se dva člana LEST udeležila 19. izvedbe konference o evropskih energetskih trgih (EEM23), ki je potekala v Lappeenranti na Finskem, v organizaciji univerze Lappeenranta–Lahti University of Technology (LUT University).

Letošnje ključne teme so zajemale izboljšanje zasnov energetskega trga za zagotovitev neprekinjene in učinkovite integracije obnovljivih virov energije, vključevanje ljudi iz vseh finančnih, geografskih in izobraževalnih situacij v bodoče energetske sisteme ter veliko zanimanje za alternativna goriva, kot sta vodik in amonijak.

Da bi odigral našo vlogo pri tej izmenjavi znanja in idej, je Edin Lakić predstavil prednosti in koristi skupnega rezervnega trga za ročno obnovitev frekvence na Balkanu, pri čemer je podal glavne povzetke projekta CROSSBOW. Chloe Fournely je predstavila zasnovo trga lokalne zmogljivosti in fleksibilnosti za reševanje težav z zastoji in napetostjo v distribucijskem omrežju, ki je del projekta X-FLEX.

Po lanski konferenci EEM, ki je potekala v naših prostorih na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, je bila to nova priložnost, da razpravljamo in slišimo poglede vizionarskih raziskovalcev, strokovnjakov iz industrije in snovalcev politik o prihodnosti evropskega omrežja. Veselimo se že panelov, razprav in viharjenja idej v Istanbulu naslednje leto!