Novice

DELAVNICA: VZPOSTAVITEV SLOVENSKEGA INKUBATORJA ZA SKUPNOSTNO ENERGIJO

16. junija 2023

Kaj: Delavnica o vzpostavitvi slovenskega inkubatorja za skupnostno energijo

Kje: Ljubljana, Slovenija

Kdaj: 14. junij 2023

Organizacija Thriving Communities je 14. junija organizirala dogodek, posvečen ideji o oblikovanju inkubatorja za skupnostno energijo v Sloveniji. Delavnico je vodil Tim Taylor (Korimako), gostil pa Focus. Dogodka sta se udeležili dve članici LEST – Chloe Fournely in Marjana Harej.

Delavnica se je začela z mapiranjem trenutnih pobud, projektov in akterjev na področju skupnostne energije  v Sloveniji ter identifikacijo največjih sinergij in vrzeli. Udeleženci so se strinjali, da je ne glede na majhnost Slovenije to področje zelo razdrobljeno, z veliko akterji in inicativami. Skupnosti ali zadruge pogosto ustanovi in upravlja investitor (npr. Petrol, GEN-I) in to ne vključuje državljanov, ki so del skupnosti (ni pristopa od spodaj navzgor). Kljub temu je eden od dobrih primerov energetska zadruga Zeleni Hrastnik.

V naslednjem delu je vodja delavnice predstavil idejno zasnovo načrta skupnostnega energetskega inkubatorja in povabil udeležence, da delijo svoje misli o njej. Razprava je bila osredotočena na predlog programa s poudarkom na rezultatih in virih. Inkubator bi bil organiziran po principu “vse na enem mestu” (angl. one-stop shop) in nosilec financiranja novih projektov. Glavna točka razprave je bila nuja po vzpostavitvi ene osrednje kontaktne točke oz. organa, ki bi olajšal proces ustanavljanja skupnosti, da bi se izognili nepotrebnim zapletom. Pomembnejše vprašanje pa je, kdo bi tako storitev nudil.

Čeprav bi bilo izjemno dobrodošlo, da bi se tovrstna delavnica izvedla tudi na »višji« ravni, z več vključenih deležnikov, sta predstavnici LEST uživali v vseh zanimivih razpravah in mreženju, ki bo zagotovo prineslo novo sodelovanje v prihodnosti.