Novice

Vodikove tehnologije: Načrtovanje poti do stroškovno učinkovitega energetskega prehoda

21. junija 2024

What: Hydrogen Frontiers: Charting the Path to Cost-Effective Energy Transition

Where: Ljubljana, Slovenija

When: 18 junij 2024

V torek, 18. 6. 2024, sta se dva člana našega laboratorija udeležila mednarodne vodikove konference v Ljubljani, ki so jo organizirali člani Slovenskega združenja energetikov CIGRE-CIRED. Na konferenci, ki jo je moderiral dr. Uroš Kerin ELES d.o.o., so gostje iz različnih področij predstavljali svoje raziskave, dosežke, načrte in izzive na področju vodikove tehnologije.

Konferenca je potekala v dopoldanskem in popoldanskem terminu. V prvem delu velja izpostaviti predstavitev dr. Biljane Stojkovske BP, ki je spregovorila o načrtih in izzivih integracije vodika v omrežje Velike Britanije. Svojo predstavitev je razdelila na tri dele, in sicer na celostno zasnovo omrežja, upoštevanje strateških zahtev v omrežju ter poslovne priložnosti in izzive. S svojo predstavitvijo je ponudila kritični pogled na vodikovo tehnologijo z drugega zornega kota in s tem navdušila mnoge v dvorani.

Za njo sta se na govorniškem odru zvrstila še dva tuja gosta, prof. dr. Katsuhiko Hirose iz Japonske in prof. dr. Ad van Wijk iz Nizozemske, ki sta predstavila vodikove tehnologije v svojih državah. Na koncu prvega dela je pred navzoče stopil še Darko Levičar, predstavnik Hydrogen Europe, ki je izpostavil zaostanek EU za Kitajsko in ZDA na področju vodikovih tehnologij ter obenem tudi zaostanek Slovenije glede na druge evropske države. Prisotne je pozval k proaktivnemu pristopu na področju vodikovih tehnologij.

V drugem delu konference je najprej nastopil Blaž Močan, predstavnik podjetja Pipistrela, ki je predstavil različne industrijske projekte podjetja in dokazal, kaj vse se lahko doseže na področju vodika tudi že na industrijskem nivoju. Konferenca se je zaključila z okroglo mizo z gosti:

Udeleženci okrogle mize so predstavili svoje projekte, izpostavili ključne težave na področju vodikovih tehnologij in ob koncu odgovorili na pestro število zanimivih vprašanj s strani prisotnih.