Novice

10. SLOVENSKA FOTOVOLTAIČNA KONFERENCA

26. junija 2024

Kaj: 10. SLOVENSKA FOTOVOLTAIČNA KONFERENCA

Kje: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko

Kdaj: 19.6.2024

V sredo, 19. junija smo se udeležili 10. slovenske fotovoltaične konference na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za elektrotehniko, ki jo je organiziral Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko. V avli fakultete je potekala tudi razstava izbranih podjetij, kjer so se lahko udeleženci konference in študenti seznanili z njihovim delovanjem.

Konferenca se je odvila le dan potem, ko je minister mag. Bojan Kumer, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, razglasil, da je Slovenija v letu 2023 presegla 25 % delež obnovljivih virov energije (OVE) v bruto končni porabi električne energije, zato je uvodni govor konference kot naročeno pripadel ministru. Poleg ministra je udeležence konference pozdravil tudi prof. dr. Marko Topič, dekan Fakultete za elektrotehniko. Oba sta v svojih govorih izpostavila, kako pomembno je vlaganje v razvoj in širjenje OVE, še posebej v fotovoltaiko (PV), saj ima Slovenija na tem področju visok potencial.

Tako v dopoldanskem kot popoldanskem programu se je na konferenci zvrstilo veliko zanimivih predstavitev s področja PV, začenši z dr. Miho Grabnarjem, ki je predstavil podjetje Predictive d.o.o., ki se ukvarja z napovedovanjem v energetiki na osnovi satelitskih posnetkov in globokega učenja. Pri svojem napovedovanju uporabljajo globalno modeliranje, ki velja za učinkovito tehniko napovedovanja na področju časovnih vrst. Iz dopoldanskega programa velja izpostaviti še predstavitvi mag. Gregorja Novaka iz podjetja SunContract d.o.o. in izr. prof. dr. Marka Jankovca, ki je predstavil svojo raziskavo glede implementacije fotovoltaike v električna vozila.

V popoldanskem delu smo udeleženci najprej poslušali predavanja na temo varnosti, izgradnje in zavarovanja PV, ob koncu dneva pa so se na konferenci predstavili še predstavniki najbolj uspešnih in inovativnih občin na področju PV v Sloveniji. Zanimivi sta bili predstavitvi dosežkov in načrtov Mestne občine Kranj, ki veliko vlaga na področju OVE, ter občine Hrastnik, kjer je župan udeležence konference spodbudil h kritičnemu razmišljanju glede javno-zasebnih partnerstev, zakonskih postopkov in omejitev in samega lokalnega razvoja OVE v Sloveniji. V popoldanskem programu se je predstavilo tudi podjetje GEN-I, ki je v svoji predstavitvi prikazalo dejanske izračune (povračilna doba) za teoretični primer PV prosumerja. Tema je aktualna predvsem iz vidika ukinjanja net-meteringa in nameščanja manjših hranilnikov električne energije za potrebe samo  uporabe v prihodnosti, zato ni bilo presenetljivo, da je predstavnik GEN-I, dr. Blaž Krese, po predstavitvi dobil veliko vprašanj s strani publike.