Novice

Poletna šola v Gradcu

15. julija 2024

Kaj: 3. IEA EBC Annex 83 poletna šola v Gradcu

Kje: Gradec, Avstrija

Kdaj: 8. – 12.7.2023

Med 8. in 12. julijem je Joanneum Research iz Gradca pod vodstvom mag. Andreasa Türka organiziral 3. poletno šolo na temo energetsko pozitivnih okrožij. Poletna šola je potekala v sklopu Annexa 83 in evropskega projekta EXCESS. S strani LEST-a se je poletne šole udeležil raziskovalec Jernej Jozič, ki je sodeloval na intenzivnem enotedenskem dogodku, na katerem se je preko različnih predavanj in delavnic pobližje spoznal s pozitivnimi energetskimi okrožji (PED).

Mednarodna pisana udeležba predavateljev in udeležencev poletne šole se je tekom tedna pobližje spoznala z EXCESS projektom in različnimi energetskimi pojmi. Poleg pozitivnih energetskih okrožij so se udeleženci spoznali še z drugimi tematikami, kot so energetska odpornost in fleksibilnost stavb, certificiranje PED, energetske skupnosti in povezava s PED. Predstavljena pa je bila tudi tematika ekonomskih modelov iz projekta EBENTO, pri katerem aktivno sodeluje tudi LEST.

V sklopu poletne šole so si udeleženci ogledali tudi enega od štirih pilotnih mest EXCESS projekta, kjer so se spoznali z inovacijo na področju energetske sanacije stavb.

Tekom tedna so v večernih urah potekala tudi druženja, kjer so se udeleženci spoznali z lokalno kulturo in med seboj navezali stike, ki bodo morda vodili k prihodnjim profesionalnim sodelovanjem.