LEST
ensl

INTERVJU S CHLOÉ FOURNELY, NOVO RAZISKOVALKO V LEST

Februarja se je ekipi LEST pridružila nova raziskovalka Chloé Fournely. Prihaja iz Francije, kjer je zaključila magistrski študij inženirske fizike na fakulteti Polytech Clermont-Ferrand. Njeno delo v laboratoriju bo predvsem povezano z aktivnostmi na EU projektu X-FLEX.

Chloé Fournely je z LEST ekipo že sodelovala. Leta 2019 je namreč pri nas opravila 6-mesečno pripravništvo.

V nadaljevanju objavljamo krajši intervju z novo sodelavko.

LEST: Chloé, dobrodošli nazaj! Leta 2019 ste v LEST-u opravili 6-mesečno prakso v LEST-u. Kako to, da ste se odločili vrniti?

CHLOÉ: V Sloveniji sem se imela super in bila sem pripravljena, da se vrnem. Uživala sem v lepotah države, stkala prijateljske vezi, predvsem pa mi je bilo všeč vzdušje v laboratoriju. Med pripravništvom sem dobila priložnost delati na evropskih projektih s področja energetike. To so bile moje prve profesionalne izkušnje na tem področju, ki so me spodbudile, da nadaljujem v tej smeri. Ko sem izvedela, da je LEST pridobil nov projekt, sem z veseljem zgrabila priložnost, da se ponovno pridružim ekipi.

LEST: Katera področja vas najbolj zanimajo?

CHLOÉ: Moje akademsko ozadje je bolj z znanstvenega področja, s poudarkom na inženirski fiziki, vendar bi rada razširila svoje znanje in izkušnje z drugimi vidiki energetike – ekonomskimi, družbenimi in političnimi. Vprašanje varovanja okolja mi je bilo vedno blizu in prepričanja sem, da je v energetskem sektorju veliko možnosti za rešitev teh težav.

LEST: Kakšni so vaši kratkoročni načrti?

Naslednjih nekaj let bom zagotovo preživela v LEST-u in delala na projektu X-FLEX, kar se dobro ujema z mojimi ambicijami.

LEST: Kakšen je občutek živeti v Sloveniji?

CHLOÉ: Tu se enostavno počutim kot doma. Ljubljana ni hektična metropola, ampak precej umirjeno mesto. Občasno se soočam z nekaterimi izzivi kot so upravni postopki in jezik. Začenjam z učenjem slovenščine in si zelo želim, da bi bila kmalu sposobna komunicirati v tem jeziku. Zaupam v prihodnost in verjamem, da sem bom v tem novem okolju kmalu počutila kot doma.